Trygghet i oroliga tider
Även om det varit fred i Sverige i drygt 200 år och ovanligt lugnt i Europa sedan Balkankriget i början av 90-talet tycks nedrustningens dagar vara över. Vad skulle du göra i händelse av kris eller krig? Om upptrappningen tog fart och kriget sprider sig på kontinenten eller rentav i norra Europa? Hur ser din hemberedskap ut?
I boken Beredd får du hjälp att förbereda dig inför ett eventuellt krisscenario. Läs om vad du kan förvänta dig av samhället, om vad du själv kan göra och vilka skyldigheter och förpliktelser som du har. Hur överlever du när inget längre fungerar? Hur kan du förbereda dig själv och hur kan du förbereda ditt hem vid höjd beredskap? Läs om första hjälpen, om civilsamhällets styrka, om allmän tjänsteplikt och om hur du bör förhålla dig till propaganda och eventuella påverkanskampanjer.
Beredd kan ses som en förlängning av broschyren Om krisen eller kriget kommer som distribueras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I bokform är möjligheterna större för att ge nödvändiga råd, stärka försvarsviljan och förhoppningsvis kan den här boken fungera som en uppslagsbok för att du ska hitta strukturer och trygghet i en orolig värld.
Boken är indelad i tre delar. Första delen beskriver hur du kan förbereda dig och bygga upp en bra hemberedskap som tar hänsyn till behovet av värme, vatten, mat, kommunikation och sanitet. Andra delen tar upp hur du bör tänka och agera om det värsta händer. Hur hittar du närmsta skyddsrum, och hur iordningställer man det? Vad innebär totalförsvarsplikt och vilka skyldigheter och rättigheter har du i händelse av krig? Den tredje och sista delen går igenom första hjälpen och hur du kan agera om olyckan är framme.
Niklas Kämpargård är journalist, författare och föreläsare som specialiserat sig inom krisberedskap och resiliens. Han har en bakgrund som sjuksköterska i katastrofområden och har skrivit flera böcker inom självhushållning, beredskap och krishantering.